avnnn

Genel Moderatör
Katılım
16 Şub 2020
Konular
271
Mesajlar
875
Çözümler
2
Tepki puanı
1,138
Puanları
7,910
cartography-header.jpg

DERİN DALIŞLAR

HAFTANIN BLOĞU: HARİTA TABLOSU

Harita günleri

Minecraft'ta kaybolmak kolaydır. Neşeyle odun kesiyor, tavuk avlıyor veya bir arıyı kovanına kadar takip ediyor olacaksınız ve aniden etrafınıza bakıyorsunuz ve hiçbir şey tanıdık gelmiyor. Keşke bir harita getirseydin.

Haritacılık tabloları, Composter, Blast Furnace, Lectern ve Loom gibi bir dizi başka faydalı bloğun yanı sıra Nisan 2019'da yayınlanan Village & Pillage güncellemesinde Minecraft'ın bir parçası oldu.

carrto-minecraft.jpg


Haritacılık tabloları, köylerdeki haritacı evlerinde doğal olarak üretilir, ancak dürüst olmak gerekirse, bazı kağıtlardan ve bazı tahtalardan kendinizinkini yapmak genellikle daha kolaydır. Bir işçiliği ızgarasındaki dört tahtanın üzerine iki parça kağıt koyun ve kendinize bir harita tablonuz olsun.

Peki onunla ne yapabilirsiniz? Aslında oldukça fazla. Masadaki "kullan" tuşuna basın ve solda iki yuvalı bir arayüz elde edeceksiniz. İlkine keşfedilmiş bir harita, ikincisine biraz kağıt koyun ve daha fazla alanı kapsayan yakınlaştırılmış bir sürüm elde edersiniz. İkinci yuvaya boş bir harita koyun ve ilkinin bir klonunu alacaksınız. İkinci yuvaya bir cam bölme koyun ve daha fazla keşfedilemeyecek “kilitli” bir harita elde edeceksiniz.

Java sürümü haritaları, oynatıcıyı küçük bir işaretçiyle otomatik olarak bulur, ancak Bedrock sürümünde durum böyle değildir. Bedrock sürümünde bir konum belirleme haritası elde etmek için, harita keşfedilmeden önce veya sonra bir pusula eklemek için bir haritacılık tablosu kullanmanız gerekir. Boş bir harita oluşturmak için bir haritacılık tablosuna kağıt veya boş bir konum belirleme haritası oluşturmak için kağıt ve pusula da koyabilirsiniz .

Bir haritacılık tablosuyla yapabileceğiniz birkaç şey daha var – muhtemelen beklediğiniz gibi, haritacılık köylüleri için şantiye bloğu. Haritacılık günlerinizin geride kaldığına karar verirseniz, bir fırında yakıt olarak da kullanabilirsiniz ve bir nota bloğunun altına yerleştirildiğinde bir bas nota üretecektir.

carto-realworld.jpg


Gerçek dünyada haritacılık, çalışma ve uygulama, harita yapma ve kullanmadır. Sanat ve bilimin karmaşık bir karışımıdır ve çok eski zamanlardan beri uygulanmaktadır. Arkeologlar, MÖ 25. binyıla tarihlenen ve harita olarak yorumlanabilecek mamut dişleri üzerinde oymalar keşfettiler ve bunları kesinlikle MÖ 1. binyıldan beri kullanıyoruz.

Kuzey bugün neredeyse her zaman haritaların başındadır, ancak insanlık tarihinin çoğu için durum böyle değildi. Eski insanlara göre, karanlığın geldiği yer kuzeydi. Böylece Eski Mısırlılar ve ilk Hıristiyanlar doğuyu en tepeye koydular - Güneş'in doğduğu yer, erken İslam haritalarının güneyi en üstteydi. Haritacı Gerardus Mercator, 1569'da ünlü dünya haritasını yaratana kadar kuzey, varsayılan haline gelmedi.

Bu "varsayılan olarak kuzeyde" yaklaşımı, düşünme şeklimizi muhtemelen hayal ettiğinizden daha fazla şekilde şekillendirdi. İnsanlara sahte bir şehrin haritası gösterildiğinde ve nerede yaşamak istedikleri sorulduğunda, şehrin kuzeyindeki bir bölgeyi seçme olasılıkları daha yüksek. Ve insanlardan hayali insan gruplarının yaşaması gereken bir harita üzerinde yer seçmeleri istendiğinde, en zenginleri kuzeye, en fakirleri güneye koyma eğilimindeler.

Ama şu var ki - Dünya'yı uzayda yüzen bir top olarak düşünürseniz, o zaman haritaların belirli bir şekilde yukarıda olması gerçekten mantıklı değil. Güneş sisteminin bir haritasında Güneş üstte mi yoksa altta mı yoksa solda mı sağda mı olmalı? Galaksinin bir haritası Dünya'yı nereye koymalıdır? Uzayın kuzeyi, güneyi, doğusu, batısı, yukarısı veya aşağısı yoktur. Her şey başka bir şeye göredir.

Bu yüzden bir daha Minecraft'ta kaybolduğunuzda kendinizi çok kötü hissetmeyin. Konumun göreceli olduğunu unutmayın. Bir ağaç bulun, yumruklayın, bir işçilik masası yapın ve evrenin yeni merkezinde yeni bir hayata başlayın.
 
Katılım
10 Kas 2019
Konular
225
Mesajlar
1,057
Çözümler
19
Tepki puanı
1,048
Puanları
8,710
Gerçekten çok değişik bir blokmuş. Her ne kadar en sondaki haritadan bir şey anlamasam da.. :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Rappy

avnnn

Genel Moderatör
Katılım
16 Şub 2020
Konular
271
Mesajlar
875
Çözümler
2
Tepki puanı
1,138
Puanları
7,910
  • Beğen
Tepkiler: Rappy