Elektrik & Elektronik Nedir?

Diezombie92

Yazar Şefi
Katılım
15 Kas 2019
Konular
29
Mesajlar
81
Çözümler
1
Tepki puanı
88
Puanları
2,610
Herkese merhaba.
Burada elektrik ve elektronik hakkında internet üzerinden aldığım veriler altında bilgi paylaşımı yapacağım ve bilinmesi gereken temel bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağım. Dilerseniz başlayalım.


10782.png


Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir. Elektrik sözcüğü Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Elektriğin Türkçe eş anlamlısı çıngı sözcüğüdür. Elektrik, pek çok farklı şekillerde var olabilir. Örneğin, yıldırımlar, durgun elektrik, elektromanyetik indüksiyon ve elektrik akımı gibi. Ek olarak, elektrik elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları gibi oluşumları olduğu bilinmektedir.
Multiple lightning strikes on a city at night

Pek çok yıldırım bir şehrin üzerine düşüyor. Elektrik doğada yıldırım şeklinde de bulunabilir.
Elektrikte, elektrik yükleri diğerleri ile de etkileşime giren Elektromanyetik alanlar yaratır. Elektrik, pek çok fiziksel durumdan dolayı var olabilir :
  • Elektrik yükü: Atom altı parçacıkların, çeşitli elektromanyetik etkileşimlerinden kaynaklanarak ortaya çıkar. Elektriksel olarak yüklenmiş bir madde, elektromanyetik alandan etkilenir.
  • Elektrik alan (Elektrostatik): elektrik yükleri tarafından (hareket etmeseler bile) oluşturulan elektromanyetik alanın özel bir şeklidir
  • Elektrik potansiyeli: Bir elektrik alanın, elektrik yükü üzerinde yapabildiği iş kapasitesi olarak tanımlanır ve genelde volt olarak ölçülür.
  • Elektrik akımı: Elektrikle yüklenmiş parçacıkların hareketi ya da akışı denebilir, genelde amper olarak ölçülür.
  • Alternatif akım: Hareket eden parçacıklar manyetik alan oluşturur. Elektrik akımı da manyetik alan yaratabilir ve değişken manyetik alanlar da elektrik akımları oluşturabilir.
Elektrik mühendisliğinde, elektrik şunlar için kullanılır ;

  • Elektrik gücü: ekipmanlara enerji vermek için kullanılır
  • Elektronik:Elektrik devreleri ve aktif elektrikle uğraşır. Elektriksel güç ise, şu anda endüstrinin kırılmaz kemiklerinden bir tanesidir.

    Üretim ve İletim
    Elektriksel güç genelde elektro-mekanik jeneratörler tarafından fosil yakıtlarla üretilir. Ya da nükleer reaksiyonlar sonucu oluşan ısı kullanılır. Diğer bir şekilde de, rüzgâr ya da suyun kinetik enerjisi kullanılarak üretilebilir. Modern buhar türbini Sir Charles Algernon Parsons tarafından 1884'te icat edildi ve bugün dünyada kullanılan elektik gücünün yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor. On dokuzuncu yüzyılda transformatörlerin icadı, elektrik gücünün daha verimli ve daha yüksek voltajla fakat daha düşük akımla taşınabilmesine imkân tanıdı. Verimli bir elektrik transmisyonu, yerleşik güç istasyonlarında yaratılabilir. Ekonomik boyutta bu kazançlıdır. Aynı zamanda ihtiyaç duyulduğunda çok uzaktaki yerlere de taşınabilir.
    A wind farm of about a dozen three-bladed white wind turbines.
    Rüzgâr enerjisinin artan önemi ise birçok ülkenin kullanması ve kullanımının giderek artması

    Elektrik enerjisi uluslararası ihtiyacı karşılayabilecek kadar büyük boyutlarda kolayca depolanamadığı için, her zaman ihtiyacı karşılayacak kadarının üretilmesi gerekiyor. Bu nedenle elektriği kamuya sunan kuruluşların birikimle ilgili doğru öngörüler yapabilmesi, güç istasyonlarında koordinasyonu sürdürmeleri gerekir
    Uluslar modernleştikçe ve ekonomi geliştikçe, elektriğe olan talep de artmaya başladı. Yirminci yüzyılın ilk on üç yılında, Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl elektriğe duyulan ihtiyaç yüzde 12 arttı. Bu artış şu anda da ekonomisi gelişmekte olan Çin ve Hindistan gibi ülkelerde deneyimleniyor. Tarihsel olarak, elektriğe duyulan ihtiyacın artışı diğer enerjilere duyulan ihtiyaçtan daha fazladır.
    Elektrik üretimi ile ilgili endişeler, yenilenebilir enerji kaynaklarına duyulan ilginin artmasına neden oldu; özellikle rüzgâr enerjisi ve hidrolik santraller. Elektrik üretiminin çevreye olan etkisi üzerine yapılan tartışmalar devam etse de, son durum eskisine nazaran oldukça temizdir.

    Elektrik aynı zamanda taşımada da bir yakıt olarak kullanılabilir; özellikle elektrikli otobüsler ve trenler.

    Elektronik Nedir?

    Elektronik, elektrik kullanarak bilgi işleyen, taşıyan veya depolayan elemanları ve sistemleri inceleyen bilim dalıdır. Elektronik sözcüğü Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Elektronik sözcüğünün eş anlamlısı çıncalık sözcüğüdür. Elektronik, özellikle serbest elektronların (valans elektron) denetimini konu alır. Atom çekirdeğinin en dış yörüngesindeki elektronun atom çekirdeğine daha zayıf bir kuvvetle bağlı olmasından dolayı valans elektronun enerji seviyesinin arttırılması sonucu atom çekirdeğinden koparılması prensibidir.


    Elektronik bir devre

    Elektronik cihazların temel yapı taşlarında silisyum, germanyum ve galyum gibi yarıiletken malzemeler kullanılır. Bu maddeler aralarında mikro veya nano boşluklar bırakılarak elektronların bu elementler arasında kuantum sıçramaları yani elektronların orbital (yörünge) değiştirmesi sağlanarak mantıksal işlemler yaptırılır. Bilgisayarın ve elektronik cihazların temel çalışma prensibi bu ilkeye dayanır. Elektronik devre elemanları bir hastanenin ameliyathanesinden bin kat daha temiz ortamlarda imal edilir. Bunun nedeni gözle görünmeyen bir toz zerreciğinin bile mikroçip içindeki elektron etkileşimine olumsuz etkisidir.
    Elektronik, kablo, motor, jeneratör, batarya, anahtar, röle, transformatör, direnç ve pasif elemanlar kullanarak enerji üretimi, dağıtımı, anahtarlaması, saklaması ve dönüşümü ile uğraşan elektrik ve elektromekanik bilim ve teknolojilerinden farklıdır.

    Elektronik Devre Türleri

    Elektronik devre ve elemanları analog ve sayısal olarak 2 gruba ayrılabilir. Bazı aletler her iki gruba da dahil olabilir.

    Analog devreler

    250px-HitachiJ100A.jpg

    (Hitachi ayarlanabilir frekans sürücü şasesi)
    Analog devreler, sinyal kullanan devrelerdir.

    Analog devreler sürekli sinyal kullanan devrelerdir.

    Sayısal devreler

    Sayısal devreler ayrık sinyal kullanan devrelerdir. Sayısal devreler Boole cebrini kullanır ve tüm dijital bilgisayarların temelini oluşturur.

    Kullanım Alanları

    Günümüzde elektronik aletler birçok alanda kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları:
    • Haberleşme
    • Sinyal işleme
    • Otomasyon
    • Otomotiv


  • Bu paylaşımların üzerine birçok bilgi metni eklenebilir. Sizlere önemli gördüğüm yerleri aktarmaya çalıştım. Daha fazlası için görüşmek dileğiyle.
 

Ekli dosyalar

  • 300px-Gorskii_04414u.jpg
    300px-Gorskii_04414u.jpg
    26.5 KB · Görünt.: 105
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Rospia