Black Desert Online Oyun İncelemesi

Jameica

Yazar Şefi
Moderatör
Katılım
9 Eki 2022
Konular
23
Mesajlar
44
Tepki puanı
68
Puanları
1,610
3.jpg


Black Desert Online'ın dahil olduğu MMORPG piyasası her ne kadar şu anda eskisi gibi büyük bir oyuncu kitlesine hitap etmese de, hala türü seven milyonlarca oyuncu bulunuyor. Özellikle Blizzard’ın yıllardır başarı ile ayakta tuttuğu World of Warcraft’ı buna en büyük örnek olarak gösterebiliriz. Diğer bir yandan Bethesda’nın destek verdiği The Elder Scrolls Online ve EA Games'in destek verdiği Star Wars: The Old Republic, şu anda oldukça fazla oyuncu tarafından oynanmaya devam ediyor. Sunum açısından oldukça başarılı olan oyunların evrenleri tabiri caizse sınırsız olacak şekilde tasarlanmış. Bu yüzden oyunlar güncelleme açısından herhangi bir sıkıntı çekmiyor. Batılı stüdyoları bir kenara bıraktığımızda aynı şekilde Asyalı yapımcılardan da başarılı oyunlar çıktığını görüyoruz.


Black Desert Online bizleri sınırsız bir maceraya çağırıyor​

Bir Asya yapımı olan Black Desert Online ise kolay bir şekilde büyük oyunların karşısına güçlü bir rakip olarak çıktı. Duyurulduğu ilk andan itibaren açık dünyası, grafikleri, modellemeleri özellikle dövüş mekanikleri sayesinde büyük kitlelerin ilgisini çekmeyi başarmıştı. 2014 yılında Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya bölgeleri için çıkan oyun, maalesef ülkemize çıkamamıştı. Dağıtımcı kısmında sıkıntılar ile boğuşan geliştirici ekip nihayet istediği dağıtımcı ile anlaştı ve oyunu Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinin yanında Türkiye bölgesi için de çıkarttı. Üç yıllık bir bekleyiş sırasında oyunu VPN hizmetleri sayesinde oynayan oyuncularımız, böylelikle Türkiye sunucuları transfer oldular. Sunucuları ülkemizde yerleştirdiklerini belirten geliştiriciler, düşük ping değerleri ve Türkçe müşteri hizmetlerini de arkalarına alarak ülkemizde başarılı bir çıkış yakaladı.


Black Desert Online’ın oynanışına veya herhangi bir detayına girmeden önce oyunun karakter oluşturma ekranından bahsetmezsek olmak. Piyasaya çıktığı ilk günden bu yana geliştiricilerin ortaya koyduğu karakter yaratma ekranının mekanikleri sayesinde istediğiniz tiplemeyi kolay bir şekilde ortaya çıkartabiliyorsunuz. Eğer fazla uğraşırsanız halanızı, teyzenizi, sevgilinizi hatta sevdiğiniz ünlüleri bile Black Desert Online evrenine aktarabilirsiniz. Yüz hatlarında bulunan tüm ince ayrıntılara kadar ayar yapabildiğiniz ekranda ayrıca karakterinizin oyun her türlü anda nasıl duracağını da görebiliyorsunuz. Yani karakteri oluşturup savaş anında veya dinlenirken nasıl pozlar vereceğinizi oyun size daha siz oyuna başlamadan gösterebiliyor. Böylelikle oluşturduğunuz karakterden memnun kalmama olasılığınız oldukça az seviyede.

1.jpg


Oyunun açık dünyasından bahsedecek olursak Black Desert Online’ı yeterli seviyede kabul edebiliriz. Diğer MMORPG oyunlarına kıyasla Black Desert Online’ın fazlasıyla yaşayan bir dünyaya sahip olduğunu açık bir şekilde söyleyebilirim. Her keşfettiğiniz yeni bir kasabada yeni insanlar ile tanışıp dost edinebiliyorsunuz. Her bir NPC ile ticarete girip tartışabilir, veya yerel halkın gizlediği hikayeleri NPC’ler ile yakınlaşarak öğrenebilirsiniz. Daha da fazlasını yapmak istiyorsanız oyun içerisinde avlanabilir, size özel atınızı evcilleştirebilir, süt sağabilir, mini oyunlar ile vakit geçirebilir veya tamamen size ait olan bir ev inşa edebilirsiniz. Oyunun ev sistemini kullanmak zorunda değilsiniz ancak Black Desert Online içerisinde ev döşerken adeta Sims oynuyormuşçasına zevk alabiliyorsunuz. Her ne kadar oyunda ev inşası zorunlu tutulmasa da, artılarının da olduğunu belirtmek gerekiyor.

4.jpg



Tüm bunları bir ortak paydada topladığımızda oyunda yüzlerce saat geçirebileceğinizi muhtemelen anlamışsınızdır bile. Ayrıca yaptığınız tüm bu işlerin karşılığını aynı gerçek hayatta olduğu gibi maddiyata çevirme seçenekleriniz de bulunuyor. Örnek vermek gerekirse balıkçılıktan para kazanabilir veya keyfinize göre bir tepede oturup güneşin batışını seyrederken o gün tuttuğunuz balıkları yiyebilirsiniz.

Oyunun yapay zeka kısmına ise dahil olmanız gerekmekte. Yoksa herhangi bir ilerleme kaydetmenizin çok zor olacağını belirtebilirim. Bu yüzde NPC’ler ile iyi geçinmek zorundasınız. Ne de olsa kendinizin şehre yeni gelmiş bir yabancı olduğunuzu unutmamanız gerekiyor. Black Desert Online’da köprüyü geçene kadar ayıya dayı demenin kimseye bir zararı dokunmaz. Keza NPC’ler ile iyi vakit geçirebilir ve onlara şakalar yapabilirseniz sizlere özel ve işinize yarayacak bilgiler verebiliyorlar.

Oyunun pet ve binek sistemi ise kısmen diğer MMORPG oyunlarda karşımıza çıkan sistemlere benziyor. Ancak binek sürmenin biraz daha gerçekçi olduğunun altını çizmek gerekli. Binek üzerinde de savaşabildiğimiz oyunda atı iyi kullanamazsanız kendisinin sizi sırtından atması pek uzun sürmeyecektir.

Oyunda şu anda Savaşçı, Okçu, Sahire, Vahşi, Avcı, Ninja, Büyücü ve Cadı olmak üzere sekiz adet sınıf bulunuyor. Sınıfların tek tek açıklamalarını yazmak için baştan bir rehber hazırlamak gerekeceğinden şu anda pek detayına girmeyeceğim. Fakat her oyuncunun kendini ait hissedeceği bir sınıfın oyunda bulunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Diğer bir yandan oyunun Avrupa ve Asya sürümlerinde daha fazla sınıf olduğunu ancak bu sınıfların ülkemiz sunucularına da zamanla geleceğini belirmeden geçmeyelim. Sınıfları ön plana çıkartan dinamikler oyunda oldukça başarılı bir şekilde işlenmiş. Adeta bir dövüş oyunu oynuyormuşçasına oyunun içerisinde serbest bir şekilde dövüşebilirsiniz.

2.jpg


Beceri kullanımı, becerilerin efektleri, beceri, formasyon ve taktik çeşitliliğini oyunda kendi tarzınıza göre oluşturabilirsiniz. Yani eğer oyunda eğer Savaşçı sınıfını oynuyorsanız, her savaşçının dövüş tarzının çoğunlukla farklı olduğunu belirtmem gerekiyor. Diğer bir yandan dövüştüğünüz yapay zekanın da sizin hareketlerinizi ezberlediğini ve her bir dövüşten sonra yapay zekanın kendini güçlendirdiğini belirtmeliyim. Gerçi oyunda yer alan kombo ağacı çok geniş olduğundan bu durumun çok nadir yaşanacağını söyleyebiliriz. Ayrıca Black Desert Online’ın dövüş mekanikleri konusunda detayları içerisinde onlarca sürpriz barındırdığını belirtmem gerekli. Oyunu oynadıkça “Aa bu da böyle mi yapışıyormuş.” dediğiniz onlarca hareketi oyunun ilerleyen saatlerinde keşfedebiliyorsunuz. Böylelikle hem oyunun yeniden oynanabilirliği yüksek tutulurken hem de dövüşlerden kolay kolay sıkılmıyorsunuz. Oyunun PvP kısmında rekabetçi yapının tamamen açık dünya üzerine oturtulmasını oldukça sevdim. Arkadaş grubunuz ile diğer oyuncuları avlarken eğlenceli dakikalar geçirebileceğinizden emin olabilirsiniz.
 
Katılım
15 Haz 2022
Konular
2
Mesajlar
3
Tepki puanı
1
Puanları
760
Güzel ve açıklayıcı bir konu olmuş, eline sağlık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Dawend